Αυτοκίνητο και Σεβασμός στο Περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης αρκετά έντονα, καθώς η κατάσταση με τους ρύπους και την καταστροφή του πλανήτη συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκθετικούς ρυθμούς. Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους έχει πληγεί το περιβάλλον δεν είναι άλλος από τα καυσαέρια. Τα αυτοκίνητα και παντός τύπου οχήματα εκλύουν ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αυτοί οι ρύποι αποβαίνουν δηλητηριώδεις, καταστρέφοντας όχι μονάχα τον καθαρό αέρα, αλλά προκαλώντας παράλληλα αναπνευστικά προβλήματα και διάφορες σοβαρές παθήσεις στον άνθρωπο.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες εργάζονται επάνω στο κομμάτι της βελτίωσης της ποιότητας των αυτοκινήτων. Ως αποτέλεσμα, έχουν ήδη δημιουργηθεί υβριδικά αυτοκίνητα και οχήματα μειωμένων ρύπων. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον εφικτό να οδηγεί κάποιος και να μη ζημιώνει την ατμόσφαιρα. Αυτό που μέχρι λίγες δεκαετίες πριν θα φάνταζε αδύνατο τώρα παίρνει μορφή και το μέλλον της αυτοκίνησης προμηνύεται εξαιρετικά αισιόδοξο.

Τι Πρέπει να Κάνουν οι Οδηγοί;

Οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν το αυτοκίνητό τους, έτσι ώστε να περνά τους καθορισμένους τακτικούς ελέγχους και να προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο, το αυτοκίνητο παραμένει πλήρως λειτουργικό και φυσικά δεν εκλύει δηλητηριώδεις ρύπους που καταστρέφουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μέσα από την αγορά ενός υβριδικού, οικολογικού αυτοκινήτου, ο οδηγός θα μπορέσει όχι μόνο να φροντίσει τον πλανήτη, αλλά και να εξοικονομήσει σημαντικά χρήματα. Όταν το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί αποδοτικά, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερα καύσιμα χωρίς να λαμβάνει την αντίστοιχη ποιότητα στην οδήγηση. Ως εκ τούτου, κατανοεί εύκολα κάποιος πόσο σημαντικά είναι τα τακτικά σέρβις για το αυτοκίνητο και για το περιβάλλον.

Ένα ακόμη ευχάριστο γεγονός, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι οδηγοί ακόμη και σήμερα, είναι η δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτά τα αυτοκίνητα φορτίζουν με την ενέργεια του ηλεκτρισμού. Χρησιμοποιούν μάλιστα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου αυτές είναι εφικτές. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που να εκμεταλλεύονται την άφθονη ηλιακή ενέργεια.

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν καταναλώνουν καύσιμα, είναι φυσικό επόμενο να μην εκλύουν ρύπους στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και προωθούνται ως η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η χρήση τους θα έχει διαδοθεί περισσότερο και συνεπώς θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο αγοράς για τους οδηγούς.

Μετριοπαθής Χρήση του Αυτοκινήτου

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους μετριοπαθώς. Με άλλα λόγια, δεν είναι λογικό να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητο για μία διαδρομή πέντε λεπτών. Οι αγορές της ημέρας στα συνοικιακά καταστήματα μπορούν να γίνονται με τα πόδια ή με τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Το ποδήλατο έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό ως μέσο αντικατάστασης του αυτοκινήτου στις κοντινές αποστάσεις.

Πέρα από τα οφέλη στο περιβάλλον, αυτή η τακτική προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία του καθενός. Η άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον άνθρωπο και με το αυτοκίνητο το κίνητρο άσκησης δεν είναι πλέον και τόσο μεγάλο. Με την μείωση της συχνότητας της οδήγησης, ωστόσο, ο καθένας θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να ασκηθεί, μειώνοντας παράλληλα το κόστος από τα καύσιμα και την έκλυση βλαβερών ρύπων στην ατμόσφαιρα.