Αυτόματα vs Χειροκίνητα Αυτοκίνητα: Ποιος Βγαίνει Νικητής;

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική πρόοδος υπήρξε ραγδαία και συνεχίζει να προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στον κλάδο των αυτοκινήτων, πολλά επαναστατικά τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια, αλλά και την εμφάνιση των οχημάτων. Όμως, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι προτιμήσεις ως προς το ιδανικό αυτοκίνητο για κάθε οδηγό ποικίλουν.

Ένας μεγάλος, βασικός διαχωρισμός ανάμεσα στα αυτοκίνητα είναι εκείνος που τα κατατάσσει σε αυτόματα και χειροκίνητα. Στην πρώτη περίπτωση, η οδήγηση διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη κιβωτίου ταχυτήτων. Στη δεύτερη περίπτωση πάλι, η οδήγηση γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση; Αξίζει τελικά να επιλέξετε ένα αυτόματο αυτοκίνητο ή ένα αυτοκίνητο που θα το χειρίζεστε 100% χειροκίνητα;

Αυτόματα και Απαράμιλλη Ευκολία

Φυσικά και δε συγκρίνεται η οδήγηση ενός χειροκίνητου αυτοκινήτου με ένα αυτόματο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε οδηγούς, εκείνοι που προτιμούσαν το αυτόματο αυτοκίνητο βίωναν πολύ χαμηλότερα επίπεδα άγχους από τους υπολοίπους οδηγούς.

Ο οδηγός έχει τη βεβαιότητα ότι ορισμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου είναι ήδη εξασφαλισμένες. Ως εκ τούτου, μπορεί και απολαμβάνει την οδήγηση πιο ξένοιαστα. Όσο για ορισμένους ισχυρισμούς σχετικά με την πιθανή έλλειψη προσοχής στο δρόμο εξαιτίας της διευκόλυνσης ενός αυτόματου αυτοκινήτου, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Χειροκίνητα και Απόλυτος Έλεγχος

Όταν οδηγεί κάποιος χειροκίνητα, πράγματι ο πλήρης έλεγχος βρίσκεται στα χέρια του. Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποιο μηχανικό λάθος ή να λειτουργήσει λανθασμένα το σύστημα αυτοματισμού. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία ως προς την ιδανική οδηγική συμπεριφορά υπό διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το ανθρώπινο λάθος. Με άλλα λόγια, ένας οδηγός ενδέχεται να αποσπαστεί ή να παραβλέψει βασικούς κανόνες ασφαλείας. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί στην περίπτωση του αυτόματου αυτοκινήτου.

Ετυμηγορία

Δεν υπάρχει μία σαφής απάντηση, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις. Ανάλογα με τον οδηγό, είναι καλύτερο στην οδήγηση το χειροκίνητο ή το αυτόματο όχημα. Αυτό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όμως είναι το γεγονός ότι η ασφάλεια παραμένει προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση. Ο οδηγός οφείλει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχει απόλυτα το δρόμο, τα αυτοκίνητα γύρω αλλά και την κατάσταση του δικού του οχήματος.

Ορισμένοι οδηγοί επαναπαύονται, γνωρίζοντας ότι ένα αυτόματο αυτοκίνητο μειώνει τις πιθανότητες πρόσκρουσης ή άλλης αποτυχίας ασφαλείας. Από την άλλη μεριά, οι οδηγοί που χειρίζονται μόνοι τους το αυτοκίνητο ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Όμως ο κίνδυνος που προέρχεται από ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέος.

Συνεπώς, η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και επαφίεται εν πολλοίς στις ατομικές σας προτιμήσεις. Είτε αγοράσετε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο είτε εμπιστευθείτε την ασφάλειά σας σε ένα αυτόματο, οι κίνδυνοι πάντοτε εγκυμονούν. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να δίνεται η δέουσα προσοχή στους κανόνες ασφαλείας και να οδηγεί ο καθένας με απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη προσήλωση στη δραστηριότητά του αυτή. Μονάχα έτσι ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και βελτιστοποιείται η εμπειρία του εκάστοτε οδηγού. Καλό δρόμο λοιπόν, είτε είστε λάτρης του χειροκίνητου είτε του αυτόματου οχήματος!