Τα αυτοκίνητα στον κινηματογράφο

Οι φίλοι της ταχύτητας και των αυτοκινήτων είναι σίγουρα αμέτρητοι. Και αν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι στην πράξη, οδηγώντας δηλαδή ένα γρήγορο αυτοκίνητο μπορούν να βρουν ένα υποκατάστατο μέχρι να τα καταφέρουν. Το υποκατάστατο αυτό ονομάζεται κινηματογράφος.

Ναι καλά διαβάζετε, η έβδομη τέχνη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την αυτοκίνηση και τις υψηλές ταχύτητες. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι οθόνες των κινηματογράφων (και αργότερα των προσωπικών μας τηλεοράσεων) έχουν αφιερώσει ένα κομμάτι της κινηματογραφικής πίτας σε ταινίες με βασικό θέμα τα αυτοκίνητα και με τη δράση των πρωταγωνιστών να περιστρέφεται γύρω απ’ αυτά.

Το πιο πρόσφατο επιτυχημένο franchise The Fast and the Furious (Οι Μαχητές των Δρόμων) που απαριθμεί μέχρι σήμερα οκτώ ταινίες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της εκπροσώπησης των γρήγορων αυτοκινήτων στον κινηματογράφο – pikalaina heti tilille. Ειδικότερα οι φίλοι της άτακτης συμπεριφοράς στην άσφαλτο θα λατρέψουν όλες τις ταινίες της σειράς.

Ο ανταγωνιστικός κόσμος της Formula 1 επίσης εκπροσωπείται στον κινηματογράφο. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την εκπληκτική αυτοβιογραφική ταινία Rush του 2013 όπου παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την αγωνιώδη κόντρα μεταξύ των οδηγών James Hunt και Niki Lauda κατά τη διάρκεια της σεζόν του 1976.

Ο παλαιότερος κινηματογράφος έχει επίσης να δώσει ενδιαφέρουσες ταινίες όπου οι πρωταγωνιστές συνδέονται στενά με αυτοκίνητα. Το περιπετειώδες φιλμ νουάρ του 1971 Thunder road με τον μοναδικό Robert Mitchum να οδηγεί πάντα χωρίς ζώνη μια Ford Deluxe coupe του 1951 και να αντιμετωπίζει συμμορίτες και αστυνομικούς θα σας μείνει αξέχαστο. Όπως και το εξαιρετικό Bullitt του 1968 με τον Steve McQueen και τις φοβερές σκηνές καταδίωξης στην άσφαλτο καρφώνοντας στη μνήμη μας για πάντα τις Ford Mustang.

Μια άλλη μεγάλη κινηματογραφική σχολή που περιέχει πλούσιο υλικό με αυτοκίνητα στο ρεπερτόριό της είναι η σκηνή του τρόμου. Από της δεκαετία του ’70 το cinema τρόμου χάρισε στους απανταχού φίλους της ασφάλτου μια σειρά τρομακτικών ταινιών όπως το Duel (1971) του μεγάλου Steven Spielberg και το The Car (1977), για να συνεχιστεί η ασταμάτητη πορεία στη δεκαετία του ’80 με κλασικές ταινίες τρόμου όπως το Christine (1983) του John Carpenter, το Maximum Overdrive (1986) με τον Emilio Estevez και το βίαιο The Hitcher (1986) με τον καταπληκτικό Rutger Hauer.

Αλλά και η δεκαετία 2000-2010 έδωσε πλούσιο υλικό με αυτοκίνητα www.alfalainaa.fi. Το τρομακτικό Black Cadillac του 2003 και το παρανοϊκό Death Proof του εκκεντρικού σκηνοθέτη Quentin Tarantino αποτελούν μερικά μόνο από τα συναρπαστικά παραδείγματα αυτοκινήτων που κυριαρχούν στην πλοκή μιας ταινίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα αυτοκίνητα εκπροσωπούνται ακόμα και σε πιο φανταστικές εκδοχές που δεν έχουμε γνωρίσει. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τα αυτοσχέδια οχήματα των ταινιών του κλασικού franchise Mad Max των δεκαετιών του ’70 και του ’80 ή ακόμα και του πρόσφατου remake; Άραγε έτσι θα είναι τα αυτοκίνητα της καθημερινότητάς μας αν επιβιώσουμε μετά από πυρηνικό ολοκαύτωμα σε μια post apocalyptic κοινωνία; Πιθανότατα ναι.

Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει το ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο του Batman γνωστό στους φίλους του σούπερ ήρωα ως Batmobile; Το φαντεζί σχήμα, το γυαλιστερό μαύρο χρώμα, η αδιαπέραστη πανοπλία και η πληθώρα οπλικών συστημάτων που διαθέτει εξιτάρουν της φαντασία μας και το καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας μας σε όλες τις ταινίες Batman που έχουν παιχτεί στο cinema μέχρι σήμερα.